Babeczka Praski grosz: Jest tak dobra, że każdy kto spróbuje prosi o przepis.

Będziesz zachwycona tym wypiekiem! Babeczka „Praski grosz” jest bardzo delikatna, puszysta i przepyszna! A do tego zestaw produktów jaki potrzebujesz do jej przygotowania jest niewielki i pewnie masz go w swojej kuchni!  Spróbuj, myślę, że Ci się spodoba!

Składniki:

  • Mąka – 250 g;
  • Cukier – 200 g;
  • Olej słonecznikowy – 150 ml;
  • Woda – 150 ml;
  • Jajko – 4 szt;
  • Proszek do pieczenia – 12 g;
  • Wiśnie – 1 szklanka ( mogą być mrożone);
  • Cukier puder (do posypania) – 2 łyżki
  • Wanilia – do smaku.

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Odłóż na chwilę na bok. Dobrze ubij żółtka cukrem. Nie przestając ubijać, wlej olej słonecznikowy i wodę. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, opcjonalnie wanilię. Delikatnie dodaj i wymieszaj białka do ciasta.

Wlej połowę ciasta do wysmarowanej formy, dodaj wiśnie. Zalej formę resztą ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Gotową babkę posyp cukrem pudrem. I ciesz się cudownym wypiekiem! Miłej herbatki i cudownego dnia!