Naturalne i zdrowe, bez sztucznych dodatków: Koniecznie zanotuj te 3 przepisy na pyszne zupy z notatnika mojej babci.
Te trzy zupy są przepyszne, szybkie i łatwe do zrobienia. Rozgrzeją Cię w zimne dni i są bogate w odżywcze składniki. Przyrządzam je tylko z naturalnych składników, które są łatwo dostępne przez cały rok.
Zupa z czosnkiem i kaszą manną
Do przygotowania tej pożywnej zupy potrzebne będą następujące składniki:
- 1 filiżanka pokrojonej w kostkę marchwi
- 1/2 filiżanki posiekanej pietruszki
- 1/2 filiżanki semoliny;
- 3 ząbki świeżego czosnku
- 1 cebula;
- 2 łyżki masła
- Ulubione wędliny dla lepszego smaku: szynka wędzona lub boczek wędzony, kiełbasa
- Przyprawy: Sól, pieprz czarny mielony i 2 łyżki papryki mielonej.
Sposób przygotowania:
Przygotuj zupę, najpierw płucząc, a następnie gotując kaszę manną z wodą lub bulionem. Po około 15 minutach kasza powinna być gotowa. W międzyczasie posiekaj kiełbasę i warzywa. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Dodać warzywa do mieszanki masła i dusić przez 5 minut.
Kiedy kiełbasa będzie już ugotowana, wyjąć patelnię z piekarnika. Przygotowane warzywa włożyć do rondla i doprawić papryką. Dodaj wodę, kaszę i wszystkie pozostałe przyprawy. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowe! Przed podaniem udekoruj zupę świeżymi ziołami.
Zupa jarzynowa z klopsikami
Ta zupa jest idealna na chłodniejsze dni. Zupa jest szybka i sycąca, a także pożywna. Przygotuj zupę z tych składników:
- 70 gramów mięsa mielonego
- 25 dag cebuli
- 15 dag marchewki
- 35 dag ziemniaków;
- 5 dag makaronu;
- 2 litry wody
- 2 łyżki oleju
- Przyprawy: 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, sól, 5 g koperku, 1 liść laurowy
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności przygotować klopsiki. Połowę mięsa mielonego dodać do posiekanej cebuli. Doprawić solą i pieprzem. Uformuj z tej masy małe klopsiki. W rondlu wymieszać ziemniaki z wodą i gotować przez 10 minut.
Gotować ziemniaki przez 5 minut. Następnie dodać klopsiki do wrzącej zupy. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać do zupy makaron i koperek i gotować jeszcze przez 3 do 5 minut. Smacznego!
Zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana to jesienny klasyk. Aby zrobić zupę ziemniaczaną, będziesz potrzebować następujących składników:
- 5 dużych ziemniaków;
- 5 ząbków świeżego czosnku
- Pół łyżeczki kminku.
- Łyżeczkę suszonego majeranku.
- Łyżeczkę słodkiej papryki mielonej.
- Dwie łyżki oleju.
- Przyprawy: Sól i mielony czarny pieprz
- Około 1,5 litra wody
- W razie potrzeby można do zupy dodać starty ser.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokroić na małe kawałki i ugotować w osolonym wrzątku. Dodać kminek, pieprz majerankowy, paprykę i olej. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodajemy czosnek. Zupę zmiksować ręcznym blenderem, aż stanie się gładka. Na wierzchu posypujemy startym serem, aby zupa była jeszcze bardziej pożywna. Gotowe!