Naturalne i zdrowe, bez sztucznych dodatków: Koniecznie zanotuj te 3 przepisy na pyszne zupy z notatnika mojej babci.

Te trzy zupy są przepyszne, szybkie i łatwe do zrobienia. Rozgrzeją Cię w zimne dni i są bogate w odżywcze składniki. Przyrządzam je tylko z naturalnych składników, które są łatwo dostępne przez cały rok.

Zupa z czosnkiem i kaszą manną

Do przygotowania tej pożywnej zupy potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 filiżanka pokrojonej w kostkę marchwi
  • 1/2 filiżanki posiekanej pietruszki
  • 1/2 filiżanki semoliny;
  • 3 ząbki świeżego czosnku
  • 1 cebula;
  • 2 łyżki masła
  • Ulubione wędliny dla lepszego smaku: szynka wędzona lub boczek wędzony, kiełbasa
  • Przyprawy: Sól, pieprz czarny mielony i 2 łyżki papryki mielonej.

Sposób przygotowania:

Przygotuj zupę, najpierw płucząc, a następnie gotując kaszę manną z wodą lub bulionem. Po około 15 minutach kasza powinna być gotowa. W międzyczasie posiekaj kiełbasę i warzywa. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Dodać warzywa do mieszanki masła i dusić przez 5 minut.

Kiedy kiełbasa będzie już ugotowana, wyjąć patelnię z piekarnika. Przygotowane warzywa włożyć do rondla i doprawić papryką. Dodaj wodę, kaszę i wszystkie pozostałe przyprawy. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowe! Przed podaniem udekoruj zupę świeżymi ziołami.

Zupa jarzynowa z klopsikami

Ta zupa jest idealna na chłodniejsze dni. Zupa jest szybka i sycąca, a także pożywna. Przygotuj zupę z tych składników:

  • 70 gramów mięsa mielonego
  • 25 dag cebuli
  • 15 dag marchewki
  • 35 dag ziemniaków;
  • 5 dag makaronu;
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki oleju
  • Przyprawy: 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, sól, 5 g koperku, 1 liść laurowy

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności przygotować klopsiki. Połowę mięsa mielonego dodać do posiekanej cebuli. Doprawić solą i pieprzem. Uformuj z tej masy małe klopsiki. W rondlu wymieszać ziemniaki z wodą i gotować przez 10 minut.

Gotować ziemniaki przez 5 minut. Następnie dodać klopsiki do wrzącej zupy. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać do zupy makaron i koperek i gotować jeszcze przez 3 do 5 minut. Smacznego!

Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana to jesienny klasyk. Aby zrobić zupę ziemniaczaną, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 5 dużych ziemniaków;
  • 5 ząbków świeżego czosnku
  • Pół łyżeczki kminku.
  • Łyżeczkę suszonego majeranku.
  • Łyżeczkę słodkiej papryki mielonej.
  • Dwie łyżki oleju.
  • Przyprawy: Sól i mielony czarny pieprz
  • Około 1,5 litra wody
  • W razie potrzeby można do zupy dodać starty ser.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pokroić na małe kawałki i ugotować w osolonym wrzątku. Dodać kminek, pieprz majerankowy, paprykę i olej. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodajemy czosnek. Zupę zmiksować ręcznym blenderem, aż stanie się gładka. Na wierzchu posypujemy startym serem, aby zupa była jeszcze bardziej pożywna. Gotowe!