Kapusta faszerowana w stylu rumuńskim jest lepsza niż tradycyjne gołąbki. To jest tak dobre, że każdy będzie chciał więcej.

Dodać na patelnię mięso i ryż. Doprawić solą i pieprzem, jeśli trzeba. Nałożyć farsz na liście kapusty. Zwijać liście kapusty jak tradycyjne gołąbki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, a następnie ułożyć w nim gołąbki. Dolewamy 0,5 litra wody. Piec około 25 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Przygotowywanie sosu: Pokroić pomidory na małe kawałki. Zetrzeć ser na tarce. Posiekać pietruszkę. Połączyć wszystkie składniki i doprawić solą i pieprzem. Po wylaniu na gołąbki ser się roztopi.

Rumuńskie gołąbki z kapusty to pyszny sposób na rozpoczęcie swojej podróży w odkrywaniu tej wspaniałej kuchni.

Czytaj dalej