Kapusta faszerowana w stylu rumuńskim jest lepsza niż tradycyjne gołąbki. To jest tak dobre, że każdy będzie chciał więcej.

Gołąbki są popularnym daniem w wielu krajach na całym świecie. Kapusta faszerowana nie ma sobie równych pod względem tradycji i smaków mieszkańców.

Warto sięgnąć po przepisy z innych krajów, aby przekonać się, jakie doznania mogą one wywołać na naszych kubkach smakowych. Rumuńskie faszerowane gołąbki nie mogą zostać zignorowane.

Do przygotowania rumuńskich gołąbków potrzebne będą następujące składniki:

  • 250 g mięsa wieprzowego bądź wołowego
  • 1 główka kapusty
  • 100 g ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 0, 5 szklanki wody
  • sól
  • pieprz

Do przygotowania sosu będziesz potrzebować następujących składników:

  • 2 łyżki śmietany
  • 100 g twardego sera
  • 2 pomidory
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • pęczek koperku bądź pietruszki

Jak przygotować gołąbki z kapusty

Włóż kapustę do mikrofalówki i podgrzewaj przez 7 minut. Po wyjęciu kapusty, opłucz ją zimną wodą, a następnie oddziel liście. W czasie, gdy przygotowujesz liście kapusty, zagotuj trochę wody, a następnie ugotuj ryż na półtwardo. Pokrój cebulę na małe kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce. Na dużej patelni podsmaż oba składniki.