Przygotuj słoiki, wyparz je i osusz. Cukinię umyj, a następnie pokrój w podłużne słupki. Jeśli cukinia jest starsza, obierz ją ze skórki i wydrąż środek – dopiero wtedy krój.
Do każdego słoika przełóż warzywo w równych porcjach. Dociskaj do samego dnia, dodając też po ząbku czosnku, liściu wiśni, porzeczki i kopru, odrobinę ostrej papryki i kilka ziarenek ziela angielskiego (max 4).
W tym czasie zabierz się za pomidorową zaprawę. 3 szklanki wody zmieszaj z 30 g soli i 70 cukru, zagotuj razem. Dodaj łyżkę musztardy oraz 125 g przecieru pomidorowego. Doprowadź do wrzenia, zamieszaj i odstaw na bok.
Słoiki najlepiej okryć ciepłym materiałem – ręcznikiem, kocem, ścierkami, a następnie odłożyć wszystko na 2 dni w ciemne miejsce. Po tym można przełożyć cukinię do spiżarni.
Z tak zamarynowanej cukinii możesz przygotować szereg potraw w czasie zimy. Błyskawicznie odzyskasz smak lata, podając chociażby chrupiącą i aromatyczną sałatkę, serwując marynowaną cukinię do obiadu bądź też przygotowując z niej rozgrzewającą zupę z dodatkiem imbiru czy kurkumy.