Naturalne i zdrowe, bez sztucznych dodatków: Koniecznie zanotuj te 3 przepisy na pyszne zupy z notatnika mojej babci.

Te trzy zupy są przepyszne, szybkie i łatwe do zrobienia. Rozgrzeją Cię w zimne dni i są bogate w odżywcze składniki. Przyrządzam je tylko z naturalnych składników, które są łatwo dostępne przez cały rok.

Zupa z czosnkiem i kaszą manną

Do przygotowania tej pożywnej zupy potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 filiżanka pokrojonej w kostkę marchwi
  • 1/2 filiżanki posiekanej pietruszki
  • 1/2 filiżanki semoliny;
  • 3 ząbki świeżego czosnku
  • 1 cebula;
  • 2 łyżki masła
  • Ulubione wędliny dla lepszego smaku: szynka wędzona lub boczek wędzony, kiełbasa
  • Przyprawy: Sól, pieprz czarny mielony i 2 łyżki papryki mielonej.

Sposób przygotowania:

Przygotuj zupę, najpierw płucząc, a następnie gotując kaszę manną z wodą lub bulionem. Po około 15 minutach kasza powinna być gotowa. W międzyczasie posiekaj kiełbasę i warzywa. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Dodać warzywa do mieszanki masła i dusić przez 5 minut.

Kiedy kiełbasa będzie już ugotowana, wyjąć patelnię z piekarnika. Przygotowane warzywa włożyć do rondla i doprawić papryką. Dodaj wodę, kaszę i wszystkie pozostałe przyprawy. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowe! Przed podaniem udekoruj zupę świeżymi ziołami.

Zupa jarzynowa z klopsikami