Ziemniaki to produkt, który bardzo często gości na stołach w każdym polskim domu. Są pyszne i niezwykle sycące. Jeżeli jednak znudzą nam się tradycyjnie podane ziemniaki do obiadu, ten przepis pozytywnie zaskoczy wszystkich domowników. Wprawdzie pochodzenie nazwy „egipskie ziemniaczki” nie jest znana, nie zmienia to faktu, że musisz poznać ten przepis.
W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki, dokładnie je myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy ziemniaki na cieniutkie plasterki. Naczynie żaroodporne należy równomiernie wysmarować olejem i ułożyć na spodzie ziemniaki, posypać przyprawami. Na ziemniaki wyłożyć równą warstwę mięsa mielonego.
Następnie obrać cebulę, pokroić w talarki, wyłożyć na mięso i ponownie posypać przyprawami. Następnie na samej górze układamy kolejną warstwę ziemniaków. Sok pomidorowy dokładnie wymieszaj ze śmietaną i szczyptą soli, a następnie zalej sosem całe danie.
Delikatnie skrop całość oliwą, przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po ok. 30 minutach zdejmij folię i posyp zapiekankę startym serem i piecz przez kolejne 10 minut, do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.