Zapomnij o mięsie z dodatkiem ziemniaczanym i spraw, aby był to przysmak 2w1: Genialne ziemniaki faszerowane mięsem mielonym.

Pyszne ziemniaki faszerowane mięsem mielonym ożywią Twoje menu. Smaczne i bogate jedzenie, które możesz przygotować w dowolnym momencie z powszechnie dostępnych składników.

Składniki:

Na 6 porcji

  • 3 średnie ziemniaki
  • 200 g mięsa mielonego
  • 3 plastry boczku
  • 200 g startego sera
  • 3 – 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 20 g mąki
  • 200 ml mleka
  • sól
  • czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Najpierw ugotujmy ziemniaki. Następnie na patelnię wlać trochę oleju, podgrzać i włożyć mięso mielone. Doprawić solą i pieprzem. Boczek pokroić na małe kawałki, dodać do mięsa mielonego i razem dusić .

Gdy ziemniaki są ugotowane, pokrój je na mniej więcej równe połówki. Teraz wydrążamy ziemniaki.

Do pieczonego mięsa z boczkiem dodać mąkę. Dobrze mieszamy. Dodajemy mleko. Mieszankę gotujemy ciągle mieszając, aż uzyskamy gęstszy sos. Ziemniaki, które wyrzeźbiliśmy, miażdżymy widelcem. Dodać mięso i kilka łyżek sosu pomidorowegoDokładnie wymieszać.

Lekko posolić mieszankę, dodać trochę mleka, startego sera. Wymieszaj i wypełnij połowę ziemniaków tym nadzieniemPrzechowujemy je obok siebie w naczyniu do pieczenia. Posyp tartym serem lub ziołami.

Ziemniaki są teraz gotowe do pieczenia. Włóż je na chwilę do nagrzanego piekarnika w maksymalnej temperaturze. Gdy ser się rozpuści i stanie się złocisty, zdejmujemy naczynie do pieczenia.

Życzymy smacznego!