Naleśniki bez mąki wg przepisu mojej babci – w piekarniku. Po prostu rozpływają się w ustach.

Bardzo delikatne i pyszne naleśniki z alkoholem przyrządzane są szybko i łatwo. To danie już stało się moim konikiem – zdecydowanie gotuję na wszystkie święta, dla gości i inne okazje! Naleśniki rozpływają się w ustach – dzięki temu, że gotowane są w skrobi i mleku.

Składniki:

  • Jajka – 6 sztuk
  • Mleko – 0,5 litra
  • Olej – 1 łyżka stołowa
  • Skrobia – 5-6 łyżek
  • Twaróg – 300 g
  • Cukier, masło, budyń – do smaku

Przygotowanie:

Ubij 5 jajek z cukrem, dodaj skrobię, mieszaj tak, aby nie powstały grudki. Wlej olej i mleko, wszystko wymieszaj, odstaw na 15 minut. Powinno być płynne. Posmaruj patelnię masłem i usmaż naleśniki z jednej strony. Aby zrobić nadzienie: wymieszaj ser twarogowy z jajkiem i cukrem, dodaj rodzynki i mak.

Na przygotowane naleśniki nakładamy farsz i zawijamy. Ruloniki przełóż do rondla, garnka lub kociołka i posmaruj warstwy ciepłym masłem lub karmelem. Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 15 minut.

Gotowe! Życzymy smacznego!