Soczysta, duszona wołowina – jak sprawić, aby rozpływała się w ustach.

Ile razy zdarzyło Ci się przygotowywać mięso z myślą, czy wyjdzie ono miękkie i rozpływające się w ustach?

Dzisiaj podzielimy się z Tobą przepisem na pyszną, duszoną wołowinę. Mięso wraz z sosem jogurtowym oraz pieczarkami skradnie serce niejednego gościa czy domownika!

Składniki, których będziesz potrzebować to:

  • wołowina – ok. 600 g
  • pieczarki – ok. 300 g
  • cebula – 2 szt.
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • jogurt naturalny – 2 łyżki
  • mleko – 200 ml
  • musztarda – 1 łyżka
  • masło – ok. 50 g
  • woda – ok. 50 ml
  • przyprawy – sól, pieprz, tymianek

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz pieczarki pokrój na drobne kawałki. Na rozgrzanej patelni rozpuść przygotowane masło i podsmaż pokrojone warzywa.

Wołowinę także pokrój na drobne kawałki i dodaj do smażących się cebuli i pieczarek. Całość smaż ok. 10 minut, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę, wodę oraz przygotowane przyprawy (wedle uznania) i gotuj jeszcze przez ok. 30 minut.

Do gotujących się składników dodaj na ok. 5 minut mleko oraz jogurt naturalny. Tak przygotowana wołowina z pewnością zachwyci niejednego smakosza! Smacznego!