Dokładnie umyj wszystkie warzywa. Obierz marchewkę i cebulę oraz zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowaną cebulę i marchewkę podsmaż krótko na maśle. Gdy warzywa staną się miękkie, ściągnij patelnię z ognia. Obrane ziemniaki pokrój w małą kostkę, natomiast jajka ugotuj w garnku na twardo.
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego postaw na piecu i doprowadź do wrzenia. Pokrojone w kostkę ziemniaki wraz z zielonym groszkiem z połowy puszki, wsyp do gotującego się bulionu. Cały czas pilnuj ziemniaki, ponieważ bardzo szybko stają się miękkie.
Gdy ziemniaki będą już miały półmiękką konsystencję, dodaj przysmażoną wcześniej marchewkę i cebulę. Ugotowane jajka, obierz ze skorupki i zetrzyj na dużych oczkach na tarce. Dodaj do gotującej się zupy. Dopraw zupę przyprawami i świeżymi ziołami. Gotuj jeszcze kilka minut.