Zupa śnieżka – szybki i prosty przepis dla dzieci i dorosłych.

Zupa śnieżka, dla dzieci i dorosłych!

Przygotuj następujące składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 1 mała marchewka
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • przyprawy do smaku
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól, pieprz
  • świeże zioła do smaku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • pół puszki zielonego groszku
  • pół średniej cebuli

Przygotowanie krok po kroku:

Dokładnie umyj wszystkie warzywa. Obierz marchewkę i cebulę oraz zetrzyj na tarce na grubych oczkach.  Tak przygotowaną cebulę i marchewkę podsmaż krótko na maśle. Gdy warzywa staną się miękkie, ściągnij patelnię z ognia. Obrane ziemniaki pokrój w małą kostkę, natomiast jajka ugotuj w garnku na twardo.

1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego postaw na piecu i doprowadź do wrzenia. Pokrojone w kostkę ziemniaki wraz z zielonym groszkiem z połowy puszki, wsyp do gotującego się bulionu. Cały czas pilnuj ziemniaki, ponieważ bardzo szybko stają się miękkie.

Gdy ziemniaki będą już miały półmiękką konsystencję, dodaj przysmażoną wcześniej marchewkę i cebulę.  Ugotowane jajka, obierz ze skorupki i zetrzyj na dużych oczkach na tarce. Dodaj do gotującej się zupy. Dopraw zupę przyprawami i świeżymi ziołami. Gotuj jeszcze kilka minut.

Gotowe! Zupę podawaj z łyżką śmietany i świeżymi ziołami.