Najsmaczniejsze mięso z warzywami z jednego naczynia: Przysmak z wieprzowiny na niedzielny obiad.

Doskonały przepis na wieprzowinę, którą możesz przygotować na codzienny obiad lub na świąteczny stół. To pyszne i proste danie – przygotujesz je banalnie prosto! Soczyste mięso zapieczone pod warzywami to doskonałe połączenie!

Potrzebujesz:

  • wieprzowina – 1 kg
  • sól – 10 g
  • pieprz czarny – 5 g
  • cebula – 2 sztuki
  • ogórki kiszone – 200 g
  • ziemniaki – 1 kg
  • sól – 10 g
  • bazylia – 5 g
  • boczek – 200 g

Przygotowanie:

Wieprzowinę pokrój na większe kawałki.

Ułóż w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Dopraw solą i pieprzem.

Pokrój cebulę i ułóż na mięsie.

Pokrój ogórki w plasterki i ułóż również na mięsie.

Połóż pokrojone w plasterki ziemniaki na warstwie ogórków. Dopraw solą, pieprzem i bazylią.

Na wierzchu połóż plastry boczku na wierzchu.

Przykryj folią. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.

Życzę smacznego!