Ta zapiekana cukinia smakuje lepiej niż smażona: dietetyczna lekka przekąska w 5 minut.

Zapiekana cukinia smakuje znacznie lepiej niż smażona, dzięki czemu jest też bardziej zdrowa ze względu na mniejszą zawartość użytego tłuszczu i przez to zachowa ona swoje odżywcze i cenne właściwości.

Stosując ten sprawdzony przepis nie trzeba będzie nawet potem myć patelni! Cukinię można użyć na wiele sposobów, a do różnych dań pasuje ona znakomicie jako smaczny dodatek.

Składniki:

  • 3 cukinie,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 5 łyżek śmietany,
  • 1 pęczek ulubionych ziół,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • czarny pieprz do smaku,
  • sól do smaku,
  • słonecznikowy olej do smaku,
  • czosnek do smaku.

Sposób przygotowania:

Cukinię po dokładnym umyciu pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Następnie należy obtoczyć je w mące.

Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i posmarować olejem słonecznikowym, a na którym trzeba poukładać plasterki warzywa. Cukinię posypać solą oraz skropić słonecznikowym olejem. Całość wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika.

Piec przez około 25 minut w temperaturze wynoszącej 150 stopni. Potem lekko ostudzić.

W trakcie pieczenia można przygotować sos, do którego wystarczy dokładnie połączyć posiekane wcześniej zioła z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz śmietaną i sokiem z cytryny. Smacznego!