Wszyscy będą nosić Cię na rękach podczas wakacji: Rogaliki paryskie – najdoskonalsze, jakie kiedykolwiek jadłam.

Paryskie rogaliki oparte na najlepszym przepisie, jaki kiedykolwiek próbowałam. Przepis mam już od kilku lat i nawet nie wyobrażam sobie wakacji bez tego dobrodziejstwa w domu.

Składniki:

Baza:

  • 2 jajka
  • 250 g cukru pudru
  • 300 g mielonych orzechów włoskich

Krem:

  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • 150 g cukru pudru

Lukier:

  • 100 g 100% tłuszczu
  • 200 g czekolady do gotowania

Przygotowanie:

Najpierw przygotujemy ciasto. Ubij 2 jajka z 250 g cukru pudru, aż będą skondensowane na najwyższych obrotach. Następnie mieszamy 300 g zmielonych orzechów włoskich.

Ciastka wykładamy na blasze do pieczenia przez rękaw cukierniczy z okrągłą zwykłą końcówką.

Jednorazowo pieczę dwa talerze w 160 stopniach przez około 20 minut. Krem: Ubij 4 żółtka, 1 jajko, 3 łyżki kakao i 3 łyżki cukru na parze. Ubij masło z cukrem pudrem. Do ubitego masła wmieszać schłodzoną śmietankę.

Teraz smarujemy rogaliki kremem, odstawiamy w chłodne miejsce, a następnie moczymy w roztopionej czekoladzie z tłuszczem. Paryskie rogaliki są zawsze doskonałe, polecam ten przepis. Życzymy smacznego! 🙂