Każda gospodyni musi znać ten przepis: Przepis na prawdziwy, domowy majonez w kilka minut.

Ten przepis na majonez jest niezwykle prosty ale i smaczny. Dzięki ostrej papryce ma wyrazisty smak oraz aromat. Co więcej w tym przypadku nic nie marnujemy – używamy całego jajka.

Gdy raz spróbujesz domowego majonezu już nigdy nie kupisz gotowego produktu. Dzięki temu szybkiemu przepisowi będziesz mogła go robić za każdym razem gdy najdzie Cię na niego ochota.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 150 ml oleju słonecznikowego (rafinowanego)
  • 50 ml oliwy z oliwek (jeśli nie posiadasz oliwy możesz zastąpić ją olejem słonecznikowym)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka musztardy suchej
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • sok z cytryny do smaku
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki

Przygotowanie:

Aby składniki dobrze się połączyły, każdy z nich musi być w temperaturze pokojowej.  W ręcznym blenderze umieść: jajko, suchą musztardę oraz sól. Delikatnie dolej oliwy z oliwek oraz ostrą paprykę. Wszystko ubijaj na najwyższej prędkości aż do osiągnięcia gładkiej masy.

Nie przestając ubijać dodaj małymi porcjami olej słonecznikowy. Blenduj aż do delikatnego rozjaśnienia oraz zgęstnienia masy. Jako ostatnie składniki dodaj cukier oraz sok z cytryny (cały czas ubijając).

Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji gotowy majonez umieść w suchym słoiczku i ciesz się jego wyjątkowym smakiem. Gotowy produkt możesz przechowywać w lodówce przez tydzień. Idealnie sprawdzi się nie tylko do sałatek ale i na kanapki.