Smaczne i szybkie chlebki na kefirze – wychodzą bardzo puszyście i smakują obłędnie

Puszyste placuszki, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu są najlepszym sposobem na dobre rozpoczęcie dnia lub szybki obiad.

Jako farsz możesz użyć swoich ulubionych składników lub serwować placuszki bez dodatków.

Składniki na ciasto: 

  • 500 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • sól do smaku

Przykładowe składniki na nadzienie: 

  • kiełbaska/szynka z serem
  • twarożek z ziołami
  • puree ziemniaczane
  • duszona kapusta
  • duszone grzybki

Przygotowanie:

Kefir, jajka, olej oraz sodę oczyszczoną wymieszaj w misce. Mąkę pszenną przesiej i dodaj do płynnej masy. Jeśli ciasto jest zbyt płynne możesz dosypać dodatkową ilość mąki (maksymalnie 50 g). Ciasto może lepić się delikatnie do dłoni.

Kulkę ciasta oprósz mąką i odstaw przykrytą pod ręcznikiem na 10 minut. Po tym czasie ciasto podziel na ok. 8-9 mniejszych kawałków. Każdy z nich rozwałkuj (na grubość ok. 1,5 cm). Na środku każdego, nałóż wybrany farsz i połącz ze sobą krawędzie. Tak przygotowane placki odstaw ponownie na około 2 minuty.

W tym czasie, rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Placki smaż z obu stron aż do złotego zabarwienia. Każdy placek posmaruj roztopionym masłem. Możesz posypać je również niewielką ilością soli.

Gotowe. Placki idealnie smakują nie tylko podane na ciepło ale również na zimno. Wybierając swój ulubiony farsz możesz za każdym razem tworzyć nowy przepis. Dodając kilka łyżeczek cukru do farszu, placuszki możesz przygotować nawet na słodko. SMACZNEGO!