Najlepsze pierogi jakie jadłam: Koniecznie zrób na Święta pierogi z serem na parze.

Moje dzieci uwielbiają pierogi w każdej postaci, jednak pierogi z serem na parze zawsze są na pierwszym miejscu. Łączą w sobie delikatne ciasto i słodkie nadzienie, a do tego są szybkie i proste. Od tradycyjnych pierogów, odróżnia je sposób gotowania.

Jeżeli porównacie konsystencję ciasta gotowanego we wrzątku i na parze, z pewnością zauważycie różnicę. Przepis jest naprawdę banalny, więc do dzieła:

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki
  • 250 g twarogu
  • 250 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka kaszy mannej (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Przesiej mąkę do miski i dodaj przechowywany w temperaturze pokojowej kefir. Dodaj sól, sodę i jedno żółtko. Zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne, możliwe że będzie lekko przylegać do dłoni

Przygotuj nadzienie: wymieszaj łyżką twaróg, cukier, cukier waniliowy i drugie żółtko. Jeżeli nadzienie jest zbyt rzadkie, możesz dodać łyżkę kaszy mannej i odstawić masę na 10 minut, aż zgęstnieje.

Napełnij garnek wodą do 1/3 wysokości i zagotuj.

Wyłóż ciasto na posypany mąką blat. Uformuj ciasto w cienki rulon i pokrój je na 12 niewielkich części, podobnie jak do kopytek.

Rozpłaszcz każdy kawałek za pomocą dłoni i nałoż na środek 1 łyżkę nadzienia. Sklej brzegi ciasta, tak jak przy tradycyjnych pierogach. Umieść sitko nad parującą wodą i posmaruj je olejem. Ułoż jedną warstwę pierogów na sicie i przykryj przykrywką.

Gotuj pierogi na parze przez 5-7 minut. Pierogi są gotowe, polecam podawać je z kwaśną śmietaną. Smacznego.