Jeżeli porównacie konsystencję ciasta gotowanego we wrzątku i na parze, z pewnością zauważycie różnicę. Przepis jest naprawdę banalny, więc do dzieła:
Przesiej mąkę do miski i dodaj przechowywany w temperaturze pokojowej kefir. Dodaj sól, sodę i jedno żółtko. Zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne, możliwe że będzie lekko przylegać do dłoni
Przygotuj nadzienie: wymieszaj łyżką twaróg, cukier, cukier waniliowy i drugie żółtko. Jeżeli nadzienie jest zbyt rzadkie, możesz dodać łyżkę kaszy mannej i odstawić masę na 10 minut, aż zgęstnieje.
Napełnij garnek wodą do 1/3 wysokości i zagotuj.
Wyłóż ciasto na posypany mąką blat. Uformuj ciasto w cienki rulon i pokrój je na 12 niewielkich części, podobnie jak do kopytek.
Rozpłaszcz każdy kawałek za pomocą dłoni i nałoż na środek 1 łyżkę nadzienia. Sklej brzegi ciasta, tak jak przy tradycyjnych pierogach. Umieść sitko nad parującą wodą i posmaruj je olejem. Ułoż jedną warstwę pierogów na sicie i przykryj przykrywką.