Sposób na idealne pierogi – babciny trik – całe życie je źle robiłam. Wystarczy zamienić jeden składnik.

Pierogi czyli najpopularniejszy polski przysmak. Kochają je wszyscy lecz przygotowanie może stwarzać trochę problemów.

Nie chodzi tu tylko o niewygodę podczas procesu tworzenia ale również o źle dobrane proporcje, niezależnie jaki typ pierogów, czy to ruskie czy z mięsem, a może nawet z kapustą i grzybami robimy.

Ale jest coś co łączy każde z nich, ciasto które składa się w zasadzie tylko z trzech składników:

  • mąka,
  • sól,
  • woda.

Musicie wiedzieć, że zimna woda dodawana przy tworzeniu ciasta to zły pomysł! Lepiej zatem użyć mleka bądź gorącej wody by mieć pewność że ciasto będzie idealne.

Więc jakich proporcji użyć do zrobienia idealnego ciasta?

  • od 2 do 2,5 szklanki mąki,
  • sól według uznania,
  • 1 szklanka mleka lub wrzątku.

Zdarza się, że niektórzy dodają do ciasta również trochę sody oczyszczonej oraz kilka kropel oleju. A może wy macie jakieś sposoby na idealne ciasto do pierogów?