Rolady mielone z dodatkiem kapusty, ryżu i śmietany. Najlepsze. Przepis.

Do tych rolad nie potrzeba dodatków, same w sobie są idealnym i sycącym obiadem dla całej rodziny.

Przygotuj:

Składniki na ryż do roladek:

  • 100 g ryżu
  • olej
  • sól
  • 200 ml wody

Składniki na roladki:

  • 400 ml wrzącej wody
  • 500 g mielonego mięsa
  • 0,5 kapusty pekińskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 cebula

Składniki na sos:

  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 cebula
  • olej
  • 500 ml wody
  • przyprawy: sól, pieprz
  • Do dekoracji polecam koperek.

Zabieramy się do pracy:

Zaczynamy od ryżu: krótko podsmaż go na oleju, następnie dodaj wody.

Gotuj na średnim ogniu do wyparowania wody.

Kapustę pekińską pokrój na bardzo drobne kawałki, przesyp do miski, dodaj wrzątek i odstaw na kilka minut.

Cebulę posiekaj, włóż do większej miski razem z mielonym mięsem.

Dodaj odciśniętą z wody kapustę.

Dodaj pozostałe składniki – jedno jajko, łyżeczkę soli, ulubione przyprawy i ugotowany ryż.

Z masy uformuj podłużne roladki.

Kotlety obtocz w tartej bułce. Blaszkę do pieczenia wysmaruj olejem i wyłóż na niej roladki. Nagrzej piekarnik do 190 stopni i piecz kotleciki przez 20 minut.

Czas na sos – marchewki zetrzyj na tarce, a cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez minutę.

Do cebuli dodaj starte marchewki, duś przez kilka minut. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do warzyw. Na koniec wlej śmietanę i wodę.

Całość przykryj i duś przez chwilę.

Sos wlej na roladki i piecz dalej przez 20 minut. Przed podaniem posyp roladki koperkiem.