Gustuje w niej chyba każdy z nas. Jednak czasem potrzebujemy do niej niestandardowych, ostrych dodatków. Ta receptura doda oryginalnego charakteru tej wartościowej zakąsce.
Oczyszczoną kapustę kroimy według uznania. Czosnek i paprykę dzielimy na drobne kawałki. Marchew najlepiej utrzeć przy użyciu tarki, na największych oczkach.
Do garnka z wodą wsypujemy cukier, następnie dorzucamy liście laurowe, sól, pieprz oraz goździki. Po doprowadzeniu do wrzenia przygotowana w ten sposób marynata powinna zostać na chwilę odłożona. Gdy spadnie jej temperatura dodajemy ocet i olej roślinny.
Warstwowo ułożoną kapustę z czosnkiem i papryką zalewamy przygotowanym wcześniej roztworem. Przed włożeniem kapusty do lodówki na dobę warto położyć na niej coś o dużej wadze, co w odpowiedni sposób ją dociśnie.
Możemy użyć kapusty w dowolnym wieku.Ta młodsza sprawia, że czas przygotowania jest krótszy. Przygotowana w powyższy sposób będzie świetnie łączyć się z mięsem, zwłaszcza wieprzowiną z piekarnika lub z woka.