Pikantna marynowana kapusta – Każdy ją uwielbia. Idealna jako surówka do obiadku

Popularna w różnych częściach świata kapusta kiszona stanowi tradycyjne uzupełnienie dań też w naszej ojczyźnie. To nieodłączny element stołu – jest tania, a ponadto zawiera witaminę C.

Gustuje w niej chyba każdy z nas. Jednak czasem potrzebujemy do niej niestandardowych, ostrych dodatków. Ta receptura doda oryginalnego charakteru tej wartościowej zakąsce.

Potrzebujemy:

  • 2 kg białej kapusty
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 marchwie
  • 1 sztuka papryki ostrej
  • 1 litr wody
  • 100 ml octu
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 sztuk goździka
  • 4 sztuki liścia laurowego
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przyrządzenia:

Oczyszczoną kapustę kroimy według uznania. Czosnek i paprykę dzielimy na drobne kawałki. Marchew najlepiej utrzeć przy użyciu tarki, na największych oczkach.

Do garnka z wodą wsypujemy cukier, następnie dorzucamy liście laurowe, sól, pieprz oraz goździki. Po doprowadzeniu do wrzenia przygotowana w ten sposób marynata powinna zostać na chwilę odłożona. Gdy spadnie jej temperatura dodajemy ocet i olej roślinny.

Warstwowo ułożoną kapustę z czosnkiem i papryką zalewamy przygotowanym wcześniej roztworem. Przed włożeniem kapusty do lodówki na dobę warto położyć na niej coś o dużej wadze, co w odpowiedni sposób ją dociśnie.

Ten dodatek ma istotną przewagę nad wieloma potrawami – w zimnym miejscu może długo leżakować.

Możemy użyć kapusty w dowolnym wieku.Ta młodsza sprawia, że czas przygotowania jest krótszy. Przygotowana w powyższy sposób będzie świetnie łączyć się z mięsem, zwłaszcza wieprzowiną z piekarnika lub z woka.