Kurze łapki – jabłkowo-cynamonowe ciastka, które kochają wszyscy

Przepyszne ciasteczka, które znikają ze stołu w kilka minut po podaniu. Nikt nie oprze się delikatnemu kruchemu ciastu wypełnionemu aromatycznym nadzieniem jabłkowym z nutą cynamonu.

To wyjątkowo prosty przepis – ciastka przygotujesz w kilka chwil, samo pieczenie również nie trwa zbyt długo. Nie potrzebujesz też wielu składników – z 1 szklanki mąki wychodzi naprawdę spora porcja ciasteczek.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 70 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jabłko
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Zacznij od zrobienia nadzienia. Obierz jabłko pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż pokrojone jabłko na patelnię, dodaj 2 łyżki cukru, cynamon oraz 1 łyżkę masła. Wymieszaj i podsmażaj aż do momentu, gdy cukier się skarmelizuje. Do miski wbij jajko, dodaj sól i cukier wanilinowy. Rozmieszaj, a następnie dodaj pozostały cukier (2 łyżki).

W rondelku rozpuść 50 g masła, odstaw do przestudzenia. Przestygnięte masło razem z mlekiem wlej do jajka z cukrem. Następnie do masy wsyp proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając.

Zagniataj ciasto, tak aby stało się jednorodne i elastyczne. Gdy będzie już gotowe, przełóż je na blat posypany mąką i rozwałkuj. Wytnij z ciasta kółka (możesz to zrobić np. za pomocą szklanki), na części każdego z nich umieść porcję jabłkowego nadzienia. Następnie złóż ciastka, przykrywając nadzienie drugą połówką każdego kółka.

Przełóż ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasteczka przez 15-20 minut.  Po wyjęciu ciastek z piekarnika zaczekaj chwilę, żeby przestygły, a później posyp je cukrem pudrem.

Podawaj je świeże, najlepiej w towarzystwie mocnej kawy lub herbaty. Świetnie smakują też z kubkiem gorącego kakao. Smacznego!