Kawałki kurczaka na różne sposoby: Bez gotowania, tylko kilka minut na patelni i masz doskonały obiad.
Pyszne i szybkie przepisy z kurczakiem.
Kawałki kurczaka w sosie z musztardą i kwaśną śmietaną
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 sztuka marchewka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki zwykłej musztardy
- 2 łyżki zwykłej mąki
- 1 szklanka gorącej wody
- sól pieprz
- olej roślinny
- Opcjonalnie – grzyby
Marynata do mięsa:
- 1-2 łyżki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz
Przygotowanie:
Oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić kurczaka na makaron. Dodaj wszystkie składniki potrzebne do marynaty i wstaw do lodówki na 2 godziny. W ten sposób możesz marynować mięso przez całą noc. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor.
Dodaj startą na grubej tarce marchewkę, pokrojone w plasterki pieczarki (jeśli ich używasz), mięso i smaż na małym ogniu. Posypać łyżką mąki pszennej i krótko podsmażyć. Następnie mięso zalewamy gorącą wodą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dusimy i na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z łyżką mąki, musztardą i gotujemy wszystko razem jeszcze 1 minutę do zredukowania sosu. Jako przystawkę możesz podać ryż lub klasyczne puree ziemniaczane.
Błyskawiczny sos grochowy z kurczakiem
Składniki:
- olej
- 1 cebula
- 500 g piersi z kurczaka (pokrojonej na kawałki) – można ją również zrobić z udek kurczaka
- 1-2 ząbki zmiażdżonego czosnku
- Papryka czerwona mielona, Pieprz czarny mielony, Zioła prowansalskie
- 1 łyżka musztardy (zamiast ketchupu można dodać pokrojone pomidory)
- 1 łyżka ketchupu
- Mrożony lub konserwowy groszek
- 1 wtopiony w rękaw Bambino
- Opcjonalnie: ser do posypania
- Dodatki: ryż słowacki, makaron, ryż, ziemniaki…
- Woda lub bulion do podlewania
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, gdy się zarumieni, dodajemy pierś z kurczaka (soloną), odstawiamy do zaparzenia i dodajemy paprykę, mielony czarny pieprz, przeciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, musztardę i ketchup – mieszamy.
Na koniec dodać groszek, zalać wodą i chwilę dusić. Na koniec wciśnij ser do osłonki i pozwól mu dobrze bulgotać – ser ładnie się skurczy i zgęstnieje. Możemy podawać, jest gotowe bardzo szybko i smakuje fantastycznie. Możesz wybrać przystawkę według własnego gustu.
Mięso z papryki
Składniki:
- 2 kawałki piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- Mielona czerwona papryka
- 150-200 g kwaśnej śmietany
- Czarny pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- Olej słonecznikowy
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, a zanim zacznie się rumienić wrzucamy pokrojoną w kawałki pierś z kurczaka.
Temperatura cały czas będzie wynosić 120 st. C. Dodaj 1/2 łyżeczki soli i smaż, aż mięso będzie miękkie. Do miękkiego mięsa dodać 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki, 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu i papryki i smażyć przez dwie minuty.
Wymieszaj w słoiku ze śmietaną, gotuj przez minutę, a sos jest gotowy. Talerz możemy udekorować natką pietruszki lub koperkiem.
Kawałki kurczaka na czosnku, boczku i majeranku
Składniki:
- 2 udka z kurczaka bez kości
- Pieczarki sterylizowane (można pominąć)
- 50 g boczku angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- pieprz
- Majeranek
- 1 łyżka zwykłej mąki
- olej
Przygotowanie:
Mięso z udek bez kości kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na łyżce oleju rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy kawałki kurczaka z obu stron. Następnie dodajemy boczek pokrojony w drobną kostkę, krótko podsmażamy, wrzucamy czosnek, plastry pieczarek pokrojonych w plastry i zalewamy odrobiną gorącej wody.
Chwilę dusić pod pokrywką. Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy łyżeczką majeranku, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i wyłączamy. Podawane z plackami ziemniaczanymi, ziemniakami lub ryżem.