Kawałki kurczaka na różne sposoby: Bez gotowania, tylko kilka minut na patelni i masz doskonały obiad.

Pyszne i szybkie przepisy z kurczakiem.

Kawałki kurczaka w sosie z musztardą i kwaśną śmietaną

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 sztuka marchewka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki zwykłej musztardy
  • 2 łyżki zwykłej mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • sól pieprz
  • olej roślinny
  • Opcjonalnie – grzyby

Marynata do mięsa:

  • 1-2 łyżki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz

Przygotowanie:

Oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić kurczaka na makaron. Dodaj wszystkie składniki potrzebne do marynaty i wstaw do lodówki na 2 godziny. W ten sposób możesz marynować mięso przez całą noc. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor.

Dodaj startą na grubej tarce marchewkę, pokrojone w plasterki pieczarki (jeśli ich używasz), mięso i smaż na małym ogniu. Posypać łyżką mąki pszennej i krótko podsmażyć. Następnie mięso zalewamy gorącą wodą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Dusimy i na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z łyżką mąki, musztardą i gotujemy wszystko razem jeszcze 1 minutę do zredukowania sosu. Jako przystawkę możesz podać ryż lub klasyczne puree ziemniaczane.

Błyskawiczny sos grochowy z kurczakiem

Składniki:

  • olej
  • 1 cebula
  • 500 g piersi z kurczaka (pokrojonej na kawałki) – można ją również zrobić z udek kurczaka
  • 1-2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • Papryka czerwona mielona, ​​Pieprz czarny mielony, Zioła prowansalskie
  • 1 łyżka musztardy (zamiast ketchupu można dodać pokrojone pomidory)
  • 1 łyżka ketchupu
  • Mrożony lub konserwowy groszek
  • 1 wtopiony w rękaw Bambino
  • Opcjonalnie: ser do posypania
  • Dodatki: ryż słowacki, makaron, ryż, ziemniaki…
  • Woda lub bulion do podlewania

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, gdy się zarumieni, dodajemy pierś z kurczaka (soloną), odstawiamy do zaparzenia i dodajemy paprykę, mielony czarny pieprz, przeciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, musztardę i ketchup – mieszamy.

Na koniec dodać groszek, zalać wodą i chwilę dusić. Na koniec wciśnij ser do osłonki i pozwól mu dobrze bulgotać – ser ładnie się skurczy i zgęstnieje. Możemy podawać, jest gotowe bardzo szybko i smakuje fantastycznie. Możesz wybrać przystawkę według własnego gustu.

Mięso z papryki

Składniki:

  • 2 kawałki piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Mielona czerwona papryka
  • 150-200 g kwaśnej śmietany
  • Czarny pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej słonecznikowy

Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, a zanim zacznie się rumienić wrzucamy pokrojoną w kawałki pierś z kurczaka.

Temperatura cały czas będzie wynosić 120 st. C. Dodaj 1/2 łyżeczki soli i smaż, aż mięso będzie miękkie. Do miękkiego mięsa dodać 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki, 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu i papryki i smażyć przez dwie minuty.

Wymieszaj w słoiku ze śmietaną, gotuj przez minutę, a sos jest gotowy. Talerz możemy udekorować natką pietruszki lub koperkiem.

Kawałki kurczaka na czosnku, boczku i majeranku

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka bez kości
  • Pieczarki sterylizowane (można pominąć)
  • 50 g boczku angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • pieprz
  • Majeranek
  • 1 łyżka zwykłej mąki
  • olej

Przygotowanie:

Mięso z udek bez kości kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na łyżce oleju rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy kawałki kurczaka z obu stron. Następnie dodajemy boczek pokrojony w drobną kostkę, krótko podsmażamy, wrzucamy czosnek, plastry pieczarek pokrojonych w plastry i zalewamy odrobiną gorącej wody.

Chwilę dusić pod pokrywką. Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy łyżeczką majeranku, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i wyłączamy. Podawane z plackami ziemniaczanymi, ziemniakami lub ryżem.