Jak idealnie zrobić kurczaka. Soczysty kremowy kurczak pieczony w marynacie. Znika moment ze stołu

W czym tkwi sekret na upieczenie idealnego kurczaka? Chętnie go Wam zdradzę!

Chodzi o dodanie do marynaty kefiru, który sprawi, że mięso doskonale wchłania aromat przypraw, a po upieczeniu jest niezwykle soczyste i miękkie. Przygotuj udka według poniższej receptury, a niewątpliwie zaskoczysz tym swoich bliskich.

Składniki:

  • Kilka udek z kurczaka (w zależności od liczby osób)
  • Butelka kefiru (200 – 250 ml)
  • 1 cebula
  • czosnek
  • musztarda ostra
  • papryka słodka
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Udka dokładnie oczyść i obmyj pod bieżącą wodą. Poczekaj chwilę, aż ocieknie woda i przełóż do formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Do mięsa wrzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz drobno pokrojony czosnek – zalecam 3 ząbki, ale jeśli lubisz pikantniejsze potrawy, dodaj ich więcej.

Do miseczki wlej kefir, wsyp paprykę słodką, trochę soli, pieprzu, a na koniec dodaj dużą łyżkę musztardy i oliwy. Wszystko dokładnie połącz i wlej do formy z kurczakiem. Całość odstaw na kilkadziesiąt minut do lodówki.

Po tym czasie możesz piec mięso. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez około godzinę. W tym czasie mięso będzie gotować się w tej wyjątkowej marynacie. Zyska fantastyczny smak i delikatną konsystencję. Pychota!