Chodzi o dodanie do marynaty kefiru, który sprawi, że mięso doskonale wchłania aromat przypraw, a po upieczeniu jest niezwykle soczyste i miękkie. Przygotuj udka według poniższej receptury, a niewątpliwie zaskoczysz tym swoich bliskich.
Udka dokładnie oczyść i obmyj pod bieżącą wodą. Poczekaj chwilę, aż ocieknie woda i przełóż do formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Do mięsa wrzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz drobno pokrojony czosnek – zalecam 3 ząbki, ale jeśli lubisz pikantniejsze potrawy, dodaj ich więcej.
Do miseczki wlej kefir, wsyp paprykę słodką, trochę soli, pieprzu, a na koniec dodaj dużą łyżkę musztardy i oliwy. Wszystko dokładnie połącz i wlej do formy z kurczakiem. Całość odstaw na kilkadziesiąt minut do lodówki.