Pyszne kulki mięsne z przepisu od teściowej. Wszyscy je uwielbiają.

Pieczone kulki mięsne uwielbiają wszyscy w moim domu, ponieważ są szybkie, łatwe i mają obłędny smak. Jeśli potrzebuje pomysłu na szybki obiad zawsze korzystam z tego przepisu.

Składniki:

  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 300 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżecz
  • ki mąki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki gorącego keczupu
  • sól i pieprz
  • vegeta do smaku
  • ostra papryka
  • olej

Sposób przygotowania:

Obierz i pokrój drobno 1/2 cebuli i 2 ząbki czosnku. Umieść mielone mięso, ugotowany ryż, warzywa oraz czosnek z cebulą w misce.

Dodaj jajko, sól i pieprz i z przygotowanej masy formuj kulki. Pokrój pozostałą cebule dodać ketchup i dopraw ostrą papryką. Dodaj szklankę wody i gotuj przez około 7 minut. Następnie dodaj koper i ewentualnie inne przyprawy.

Włóż kulki wieprzowe, zalej przygotowanym sosem i włóż je do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 ° C przez 1 godzinę, podczas gdy pierwsze 40 minut piec pod przykryciem. Smacznego!