Są takie same jak w szkolnej stołówce z tłuczonymi ziemniakami, a to było jedno z ich najbardziej lubianych dań. Ten tradycyjny przepis pochodzi od szefa kuchni.
Ten przepis został mi przekazany przez moją mamę. Wyjaśnia, dlaczego mięso i chleb są tak pyszne. Ten przepis nie zawiera ani jednego jajka. Duża ilość klopsików użytych w tym przepisie oznaczała, że nie można było ich usmażyć na patelni, lecz upiec w piekarniku.
Upewnij się, że najpierw pokroisz chleb na kawałki. Następnie usuń z niego skórkę. Aby przygotować okruchy, wysusz skórkę w piekarniku. Pozwól chlebowi ostygnąć w piekarniku przez kilka minut, zanim dodasz wodę lub mleko do miękkiego środka.
Użyj maszynki do mielenia mięsa lub blendera, aby je zmiksować. Możesz również użyć gotowego mięsa mielonego. Cebulę należy umyć i drobno posiekać.
Do mięsa można dodać rozmiękczony chleb. Bułkę tartą można zrobić ze skórki suszonego chleba.
Mięso mielone, cebulę, sól i przyprawy wymieszać. Wmieszamy bułkę tartą. Mieszaj dalej aż do uzyskania gładkiej masy. Teraz możesz przygotować klopsiki. Weź kawałek mięsa mielonego i uformuj go w klopsik. Następnie obtocz go w bułce tartej.
Aby klopsiki upiekły się równomiernie od środka, najlepiej, aby grubość każdego z nich nie przekraczała 1,5 cm. W domu robimy znacznie mniej klopsików niż na stołówce. Można je usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.