Przepis krok po kroku. Płatki owsiane + jabłka = idealne ciasto chłodniejsze wieczory.

Mamy coś słodkiego? Któż nie użył lub nie usłyszał tych słów?

Popołudniowa kawa bez łakoci nie wchodzi w grę. Co w przypadku osób chcących być fit? Im też należy się coś pysznego, co nie zaszkodzi szczupłej sylwetce. Ciasto owsiane z jabłkami będzie strzałem w dziesiątkę. Pyszne, niskokaloryczne — idealne!

Składniki:

  • 150g płatków owsianych
  • 4 jabłka
  • 3 jajka
  • 120g masła
  • 100g mąki
  • 160g cukru (mniej lub więcej do smaku)
  • 1 cytryna
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieść cukier, miękkie masło i sól, wszystko to ubijaj przez 5 minut. Po tym czasie dodawaj pojedynczo jajka, cały czas mieszając, aż powstanie jasna, gładka masa.

Wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz cynamon. Sypkie produkty dodaj do ubitej mieszanki, wszystko delikatnie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej lub łyżki. Tak powinno powstać miękkie ciasto.

Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w drobną kostkę. Cytrynę sparz wrzącą wodą i zetrzyj skórkę wprost do miski z przygotowanym ciastem. Sokiem skrop pokrojone jabłka i delikatnie przełóż je do mieszanki. Wszystko dobrze wymieszaj.

Okrągłą blachę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem, następnie przełóż przygotowane ciasto. Całość piecz w nagrzanym piekarniku przez 50 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.

Gotowe!