Popołudniowa kawa bez łakoci nie wchodzi w grę. Co w przypadku osób chcących być fit? Im też należy się coś pysznego, co nie zaszkodzi szczupłej sylwetce. Ciasto owsiane z jabłkami będzie strzałem w dziesiątkę. Pyszne, niskokaloryczne — idealne!
Składniki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieść cukier, miękkie masło i sól, wszystko to ubijaj przez 5 minut. Po tym czasie dodawaj pojedynczo jajka, cały czas mieszając, aż powstanie jasna, gładka masa.
Wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz cynamon. Sypkie produkty dodaj do ubitej mieszanki, wszystko delikatnie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej lub łyżki. Tak powinno powstać miękkie ciasto.
Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w drobną kostkę. Cytrynę sparz wrzącą wodą i zetrzyj skórkę wprost do miski z przygotowanym ciastem. Sokiem skrop pokrojone jabłka i delikatnie przełóż je do mieszanki. Wszystko dobrze wymieszaj.
Okrągłą blachę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem, następnie przełóż przygotowane ciasto. Całość piecz w nagrzanym piekarniku przez 50 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.