Idealny jabłkowy sacher, który przygotujesz w bardzo prosty sposób: Muszę się podzielić tym luksusowym przepisem, robię go prawie co tydzień.

Pyszny przepis na jabłkowe ciasto Sacher.

Ten deser jest soczysty i na pewno go pokochasz. Jest prostszy od klasycznego Sachera i fantastycznie soczysty dzięki jabłkom.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru granulowanego
  • 300 gramów jabłka
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 40 g kakao
  • 150 ml mleka
  • 1 paczka proszek do pieczenia
  • 3 jajka
  • kwaśny dżem
  • Czekoladowy lukier

Przygotowanie:

Oczyść i zetrzyj jabłka. Jeśli jabłka puszczą dużo soku, dobrze go wycisnąć, aby ciasto nie było zbyt mokre.

Masło o temperaturze pokojowej, cukier i jajka ubić na puszystą masę.

Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy również jabłka.

Powstanie grubsze ciasto, które rozcieńczamy mlekiem. Przełożyć do okrągłej formy (ja miałam średnicę 23 cm), dno wyłożyłam papierem. Piec w nagrzanym piekarniku.

Piec w temperaturze 155 stopni przez około 40 minut. Testujemy wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek do szaszłyków jest mokry, piecz dalej, jeśli jest suchy, wyjmij go.

Dżemem posmarowałam powierzchnię ciasta i dodatkowo pokryłam polewą czekoladową. Niech stwardnieje i możesz podawać. Życzymy smacznego! 🙂