Szybki i łatwy przepis krok po kroku. Szarlotka z rozpływającym się w ustach kremem.

To jedna z moich ulubionych szarlotek. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Doskonała na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi. Wilgotna, idealne słodka i niezwykle miękka!

Potrzebujesz:

  • Jajka – 3 sztuki
  • Cukier – 150 g
  • Masło – 80 g
  • Mleko – 180 ml
  • Mąka – 300 g
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Jabłka – 3 sztuki

Krem:

  • 2 jajka
  • Cukier – 75 g
  • Skrobia kukurydziana – 23 g
  • Cukier waniliowy – 5 g
  • Mleko – 375 ml

Przygotowanie:

Jajka wymieszaj z cukrem za pomocą miksera.

Dodaj roztopione masło i mleko, wymieszaj.

Do masy wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mieszaj do uzyskania gładkości.

Jabłka obierz, pokrój w kostkę i dodaj do ciasta.

Wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto.

Aby zrobić krem wymieszaj jajka z cukrem, skrobią i cukrem waniliowym. Dodaj mleko i ponownie wymieszaj.

Przełóż na kuchenkę i ugotuj gęsty krem. Gdy ostygnie, przełóż go do szprycy cukierniczej.

Wyciśnij ją na wierzch ciasta w formie kratki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 180 ° C na 30-35 minut

Posyp gotowe ciasto cukrem pudrem. Życzę smacznego!