Przystawka:
Oczyść, umyj i pokrój świeże pieczarki w cienkie plasterki. Skrop je sokiem z cytryny.
W rondelku rozpuścić 30 g masła. Dodaj do tego posiekaną natkę pietruszki i drobno posiekaną cebulę.
Niech trochę się spieni. Następnie dodać pieczarki do garnka. Dusimy je krótko pod pokrywką.
W tym czasie przygotuj bazę sosu. Z masła i mąki zagnieść lekkie ciasto. Alternatywnie możesz dodać cebulę do pieczeni.
Zdejmujemy garnek z gulaszem z ognia i powoli wlewamy do gulaszu część zimnego bulionu cały czas mieszając. Mieszaj, aż sos będzie gładki, następnie wlej resztę bulionu i ponownie wymieszaj.
Ponownie postaw na ogniu i gotuj sos przez około 20 minut, ciągle mieszając. Następnie dodać duszone pieczarki, sól i pieprz. Gotuj przez kolejne 5 minut.