Sos grzybowy: Zapomnij o innych przepisach, to największy przysmak z grzybów.

Bardzo lubię ten sos, robię go prawie przez cały rok, zawsze z grzybów, które akurat są pod ręką. Jesienią najbardziej smakuje mi z grzybów leśnych, ale wersja z pieczarkami jest również znakomita.

Składniki:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g cebuli
  • 1 l bulionu (lub wody i bulionu)
  • 150 g świeżych grzybów
  • 30 g masła
  • 10 g drobno posiekanej cebuli (do smażenia)
  • pietruszka
  • sok cytrynowy
  • 60 ml słodkiej śmietanki

Przystawka:

  • Kluski śląskie
  • Ziemniaki

Przygotowanie:

Oczyść, umyj i pokrój świeże pieczarki w cienkie plasterki. Skrop je sokiem z cytryny.

W rondelku rozpuścić 30 g masła. Dodaj do tego posiekaną natkę pietruszki i drobno posiekaną cebulę.

Niech trochę się spieni. Następnie dodać pieczarki do garnka. Dusimy je krótko pod pokrywką.

W tym czasie przygotuj bazę sosu. Z masła i mąki zagnieść lekkie ciasto. Alternatywnie możesz dodać cebulę do pieczeni.

Zdejmujemy garnek z gulaszem z ognia i powoli wlewamy do gulaszu część zimnego bulionu cały czas mieszając. Mieszaj, aż sos będzie gładki, następnie wlej resztę bulionu i ponownie wymieszaj.

Ponownie postaw na ogniu i gotuj sos przez około 20 minut, ciągle mieszając. Następnie dodać duszone pieczarki, sól i pieprz. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Na koniec zmiękczyć sos śmietaną. Podawać z kluskami lub ziemniakami. Życzymy smacznego! 🙂