Duszona wieprzowina to hit w mojej kuchni: Chwilka roboty i cała rodzinka się zajada.

Mam przepis na genialny obiad! Danie jest tak szybkie i proste w przygotowaniu, że nawet dzieci mogą je przyrządzić. Mimo małej ilości prostych składników mięso jest niezwykle smaczne, kruche i soczyste.

Prezentuje się pięknie, więc śmiało możesz je położyć na świątecznym stole!

Duszona wędzona wieprzowina w sosie musztardowym - przepis - zdjęcie nr 8152

Składniki:

  • 6 plasterków wieprzowiny
  • cebula (duża) – 1 sztuka
  • 2 łyżki musztardy średnio ostrej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • gałka muszkatołowa – do smaku
  • sól – do smaku
  • czarny pieprz mielony – do smaku
  • 0,5 pęczka szczypiorku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 ° C. Umieścić plastry wieprzowiny (o grubości około 1,5 cm) obok siebie w natłuszczonym naczyniu do pieczenia. Pokrój cebulę w pierścienie i rozłóż na niej.


Wymieszaj musztardę, miód, mąkę i śmietanę, dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Polej sosem mięso. Umieść w gorącym piekarniku na około 45 minut (w zależności od piekarnika). Pokrój drobno szczypiorek i posyp danie. Smacznego!