Po wyjęciu z piekarnika zapach rozchodzi się po całym domu: Ciasto jest puszyste i delikatne.

Wszyscy moi domownicy uwielbiają słodkości, a domowe ciasta wręcz kochają. Staram się ich cały czas zaskakiwać, szukając nowych przepisów. Ostatnio znalazłam nowy przepis na szarlotkę z miodem, okazał się strzałem w dziesiątkę! Dlatego dziś chce się nim z Wami podzielić 🙂

jak gotować szarlotkę

SKŁADNIKI

  • 500 g jabłek
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

Najpierw przygotuj jabłka: pokrój je na małe kawałki, skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, i zostaw na chwilę. Teraz zrób ciasto. Białka jaj ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj cukier waniliowy, sól i roztopione masło. Wszystko mieszaj, aż będzie gładkie. Dodaj proszek do pieczenia.

szarlotka w piekarniku

Następnie dodaj miód, dokładnie wymieszaj i zacznij stopniowo dodawać mąkę. Powstałe ciasto, nie powinno być zbyt gęste, ale tez nie płynne. Teraz dodaj jabłka do ciasta i zamieszaj, aby równomiernie je rozprowadzić.

szarlotka jest pyszna

Ułóż ciasto do wysmarowanej formy. Teraz włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika zapach rozchodzi się po całym domu. Ciasto jest puszyste i delikatne! Smacznego!