Prosto i szybko: Czekoladowiec – Idealne ciasto, które rozpływa się w ustach.

Ekspresowy szybki biszkopt z polewą czekoladowo-śmietankową, który ma naprawdę fantastyczny smak.

Koniecznie spróbuj, piecze się tylko 20 minut i masz doskonały smakołyk do kawy, następnego dnia jest jeszcze smaczniejsza.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 10 g cukru
  • 20 g margaryny lub masła
  • 10 g czekolady do gotowania
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 proszek do pieczenia

Krem:

  • 0,5 l śmietanki do ubijania
  • 20 g czekolady do gotowania
  • 1 łyżka cukru

Naczynie:

  • blacha do pieczenia 20 × 35 cm

Przygotowanie:

Ciasto: Ubij żółtka i cukier na piankę. Dodaj stopioną margarynę i czekoladę. Do mieszanki przesiewamy również mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną masę (dodaję też szczyptę soli).

Na koniec dodajemy ubite białka. Ciasto układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i oprószamy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut, według piekarnika sprawdzić gotowość ciasta wykałaczką.

Przygotowanie kremu:

Podgrzej słodką śmietankę, czekoladę i cukier na małym ogniu (powoli mieszając), aż masa się zagotuje. Upieczony biszkopt nakłóć widelcem w kilku miejscach, i na jeszcze gorące wylać ciepłą śmietanę. Krem jest stosunkowo rzadki, ale nie trzeba go długo mieszać ani dodawać żadnych usztywniaczy.

Po kilku godzinach zamarza w lodówce. Najpierw ostudź ciasto w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki, aby dobrze ostygło, a krem ​​​​zestali się…

Życzymy smacznego! 🙂