Jeśli masz w domu słoik jogurtu, koniecznie spróbuj: Fantastyczne ciasto jogurtowe, które rozpływa się w ustach.

Musisz spróbować tego jogurtowego ciasta. Smaczne ciasto i krem ​​jogurtowy tworzą idealne połączenie.

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 80 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • skórka z jednej cytryny
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 2 białka
  • 80 g cukru
  • 400 g jogurtu (1 duże opakowanie)
  • 3 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

Włóż żółtka do miski, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj. Teraz dodajemy skórkę z cytryny.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wyrobić gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i przechowujemy w zamrażarce przez 30 minut. W międzyczasie ubij białka i dodaj jogurt. Następnie ubij cukier i zwykłą mąkę.

Formę smarujemy olejem i posypujemy mąką. Ciasto docisnąć równomiernie do dna.

Ciasto wylać śmietaną jogurtową i zetrzyj drugą połowę ciasta.

Umieścić w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. Piecz przez 35 minut.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem, pokrój i podawaj. Życzymy smacznego!