Ekspresowe ciasteczka twarogowe z rodzynkami w 15 min. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Te ciasteczka z twarogiem można podać zarówno z rodzynkami, jak i wiórkami – kokosowymi lub czekoladowymi czy z groszkami o smaku mlecznej, białej lub gorzkiej czekolady. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Wyrabianie ciasteczek będzie również świetną okazją do wspólnego spędzania czasu z dziećmi. Można zrobić ciastka w kształcie serduszka, choinek, aniołów czy gwiazdek. To wszystko dzięki foremkom, które większość z nas ma w kuchni. Foremki się zapodziały? Nie szkodzi, nakładaj ciasteczka na blachę dużą łyżką.

Czego potrzebujemy do ciasteczek?

  • 400 g twarogu
  • dwa jajka
  • 20 g masła
  • trzy łyżki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 40 g rodzynek
  • cukier puder
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Jak przygotować ciasteczka?

Najpierw należy utrzeć jajka z cukrem i solą. Następnie dodajemy twaróg oraz miękkie masło i mieszamy te dwa składniki. Kolejnym krokiem jest dosypać proszku do pieczenia i mąki. Wszystko miksujemy, a potem dorzucamy rodzynki lub inne dodatki, jeśli mamy takie pod ręką.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i tam kładziemy na nim ciasteczka – za pomocą łyżki lub gotowych foremek. Ciasteczka należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15-20 minut. Jak ciasteczka ostygną, można posypać je cukrem pudrem.

Dobrym pomysłem będzie także udekorowanie ich lukrem. Aby to zrobić wystarczy wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny. Do pudru warto dodać barwnik spożywczy. Wtedy nasze ciasteczka będą w kolorach tęczy.