Zupa „Boski smak” – nadzwyczajny aromat. Od wczoraj każdy się zajada w moim domu

Zupa to jedno z najczęściej przygotowywanych dań na obiad. Można ją przygotować na wiele sposobów w zależności od ulubionych smaków.

Warto również przygotować ten sprawdzony przepis na kremową zupę, z której przygotowaniem nikt nie powinien mieć problemów.

Składniki:

  • 500 g wieprzowych żeberek,
  • 200 g ziemniaków,
  • 200 g topionego serka w bloku,
  • 100 g mrożonego bądź świeżego zielonego groszku,
  • 2 łyżki ryżu,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • 1 listek laurowy,
  • olej roślinny albo oliwa,
  • ulubione zioła,
  • czarny pieprz od smaku,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Żeberka przełożyć do garnka, w którym będzie przygotowywana zupa. Zalać je wodą. Załączyć i poczekać do momentu wrzenia. Następnie należy odlać wodę, a mięso wraz z garnkiem dokładnie umyć. Żeberka znów włożyć do garnka i tym razem wlać około 2,5 litra wody.

Wszystko zagotować. Mięso powinno gotować się średnio 40 minut, ale warto sprawdzić czy jest już miękkie po upływie tego czasu. Ziemniaki po obraniu i dokładnym opłukaniu należy pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć, a później zetrzeć na tarce. Natomiast cebulę wystarczy obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Ser wystarczy posiekać na mniejszą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać olej roślinny i podsmażyć na niej cebulę na złoty kolor.

Potem dodać do niej marchewkę i co jakiś czas mieszać przez około 2 minuty, żeby warzywa połączyły się jak również podsmażyły ze sobą. Żeberka, kiedy będą ugotowane trzeba wyjąć, a po ostudzeniu pokroić. Teraz do gotującego się wciąż bulionu wsypać ziemniaki i ryż. Całość gotować ok. 15 min.

Po tym czasie dorzucić jeszcze groszek i mięso – znów zagotować. Później dodać ser i gotować 15 min. Przyprawić do smaku.