Jako farsz możesz użyć swoich ulubionych składników lub serwować placuszki bez dodatków.
Kefir, jajka, olej oraz sodę oczyszczoną wymieszaj w misce. Mąkę pszenną przesiej i dodaj do płynnej masy. Jeśli ciasto jest zbyt płynne możesz dosypać dodatkową ilość mąki (maksymalnie 50 g). Ciasto może lepić się delikatnie do dłoni.
Kulkę ciasta oprósz mąką i odstaw przykrytą pod ręcznikiem na 10 minut. Po tym czasie ciasto podziel na ok. 8-9 mniejszych kawałków. Każdy z nich rozwałkuj (na grubość ok. 1,5 cm). Na środku każdego, nałóż wybrany farsz i połącz ze sobą krawędzie. Tak przygotowane placki odstaw ponownie na około 2 minuty.
W tym czasie, rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Placki smaż z obu stron aż do złotego zabarwienia. Każdy placek posmaruj roztopionym masłem. Możesz posypać je również niewielką ilością soli.