Oto przepis na cebulowe ciasto z jajkiem, często gości na moim stole. Raz dwa i gotowe

Ciasto kojarzy nam się z czymś słodkim podawanym jako deser. Jednak są też ciasta, które można podawać do obiadu ale nie jako deser, lecz jako jedno z dań.

Przepis nie jest skomplikowany i to danie przygotowuje się bardzo szybko i przyjemnie. Przepis jest bardzo ciekawy i na pewno zainteresuje każdego kto je spróbuje. Od razu po przygotowaniu tej potrawy dl kogoś, przygotuj przepis dla nich.

Mimo że ciasto to nie jest ciastem typowym to i tak na pewno zagości w każdej kuchni. Cebula w cieście jest prawie nie wyczuwalna, więc nie trzeba się obawiać o przykry zapach z ust po zjedzeniu tego dania. Spóbuj przygotować je w domu i sama się przekonaj o zaletach tego ciasta.

Składniki do ciasta:

  • 200 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 1 żółtko z jajka
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 5 gram soli
  • 30 mililitrów zimnej wody (około dwie łyżki stołowe)

Składniki do nadzienia:

  • 2 sztuki gotowanych jajek
  • duży pęczek szczypiorku
  • 2 sztuki serka topionego

Pozostałe składniki:

  • 4 sztuki jajek
  • 2 łyżki mleka (ewentualnie śmietany)
  • sól, papryka (wedle uznania)

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski i dodaj do niej sól, sodę i dokładnie wymieszaj wszystkie te składniki łyżką. Schłodzone masło pokrój na małe kosteczki i dodaj je do miski z mąką. Przygotowane ciasto dobrze utrzyj rękami, aby nie było żadnych okruchów.

Dodaj 1 żółtko, zimną wodę i szybko zgnieć kruche ciasto rękoma. Utworzone ciasto uformuj w kulkę i przenieś do plastikowej torby i odstaw do lodówki na około 30 minut. Umyj duży pęczek szczypiorku i wysuszony posiekaj nożem. Ugotuj jajka na twardo i obierz je.

Następnie pokrój je w małe kosteczki. Dwa jajka dodaj do szczypiorku i dokładnie wymieszaj. Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj je na cienką warstwę. Rozwałkowane ciasto przenieś do formy do pieczenia, tak aby ciasto przykryło również boki formy. Widelcem nakłuj ciasto w kilku miejscach. Rozprowadź po całej formie starte serki. Na wierzch ułóż jajka ze szczypiorkiem.

Resztę jajek włóż do miski i dodaj do nich sól, paprykę oraz mleko i wymieszaj dokładnie trzepaczką. Tą miksturą zalej ciasto w formie. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Ciasto piecz przez około 30 minut. Po upieczeniu schłodź ciasto i podawaj.

Życzę smacznego!