Pieczona w rękawie roladka z boczku. W sklepie takiego przysmaku nie kupisz, lepiej zapisz przepis

Przepis na ekonomiczną roladę z boczku.

Składniki:

  • 1 kg boczku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz czarny

Przygotowanie: 

Pozbawiony skóry boczek kroimy na plastry, które następnie dzielimy w kostki ok. 1 cm grubości. Tak przygotowany boczek przyprawiamy dla smaku solą i pieprzem.

Kolejną czynnością będzie dodanie startej marchewki i posiekanej cebuli. Kiedy dokładnie wymieszamy wszystkie składniki, odstawiamy boczek do zamarynowania na ok. 30 min. Po upływie tego czasu dodajemy jajko i ponownie mieszamy.

Następną czynnością będzie podzielenie mięsa na pół tak, aby zmieściło się w dwa rękawy do pieczenia. Ułożone na blasze rękawy zwijamy, wypuszczając powietrze, nie zapominając o mocnym związaniu krawędzi. Rolady pieczemy w piekarniku przez godzinę w temp. 170C. Po zakończeniu tej czynności musimy przydusić czymś ciężkim (najlepiej 1 kg) nasz produkt i pozostawić na noc w lodówce.

Przed podaniem naszej rolady z boczku usuwamy folię, krojąc danie na odpowiednie dla nas plasterki, dodając dla smaku musztardy lub chrzanu.