Naleśniki z ziołami – miękkie i bardzo lekkie. 4-etapowy sprawdzony przepis, bez mleka i kefiru

Często zdarza się nam, że domownicy dopominają się o pyszne naleśniki jednakże w domu nie mamy potrzebnych składników tj. mleko czy kefir.

Od dziś nie jest to dla nas problem, ponieważ możemy wykonać aromatyczne naleśniki na wodzie z ziołami odpowiednie zarówno do słodkiego i słonego nadzienia.

Składniki:

  • 600 ml wody,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego,
  • 3 łyżki posiekanych ziół (ulubionych),
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Przygotowanie:

Jajka ubij na puszystą masę, następnie dodaj 500 ml wody, sól, cukier i sodę i dokładnie wymieszaj. Rozpuść kwasek cytrynowy w 100 ml wody i odstaw substancję na bok.

Do masy jajecznej przesiej mąkę i połącz składniki tak, aby nie powstały grudki. Tak przygotowane ciasto odłóż na 20 min. Po tym czasie dodaj do ciasta kwasek cytrynowy oraz posiekane zioła i wymieszaj wszystkie składniki mikserem.

Naleśniki należy smażyć z dwóch stron na patelni na złoty kolor. Smacznego!