Pyszne chrusty na wodzie mineralnej. Nikt nie robi lepszych. Smaczne i szybkie w przygotowaniu

Chrusty są jednym z tych deserów, który kojarzy nam się z czasami dzieciństwa.

To bardzo smaczna i słodka przekąska, którą łatwo wykonać we własnym domu. Szybkość przepisu sprawi, że z powodzeniem przyrządzisz je nawet w przypadku niespodziewanej wizyty gości.

Wymagane składniki:

  • mąka pszenna – 3 szklanki
  • woda mineralna – 1 szklanka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 1 szczypta
  • wódka – 3 łyżki stołowe
  • kwaśna śmietana – 1 łyżka (nie jest wymagana)

Sposób przygotowania:

Do średniej miski wsyp mąkę, a następnie dodaj do niej śmietanę wodę, sól, cukier oraz wódkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, by stworzyły jednolitą masę bez żadnych grudek. Ciasto wyciągnij na blat posypany mąką i zacznij je wyrabiać.

Po kilku minutach odłóż ciasto na bok i odłóż je na 15 minut. Gotowe ciasto rozwałkuj dość cienko, a wcześniej najlepiej podziel je na kilka mniejszych części, by było ci łatwiej. Każdy kawałek ciasta zwiń w rulon, a następnie pokrój go pod kątem 45 stopni na 2 – centymetrowe kawałki. Przygotuj garnek lub głęboką patelnię i wlej pół litra oleju roślinnego.

Gdy olej już się rozgrzeje, wrzuć do niego chrusty i smaż je do momentu uzyskania rumianego koloru. Gdy skończysz już smażyć ciastka, wyłóż je na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Chrusty będą jeszcze lepsze, gdy podasz je z syropem z poniższej receptury.

Będziesz potrzebować:

  • szklanki cukru
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczki miodu

Wszystkie powyższe składniki musisz wymieszać i gotować na małym ogniu.

Zanurz chrusty w syropie i przekonaj się, jak smaczny jest to deser! Gwarantuję ci, że zasmakuje wszystkim domownikom. Smacznego!