Jak zrobić naleśniki bez mąki. Pysznie i szybko. Z nadzieniem twarogowym smakują obłędnie. Zaskoczę Cie tym przepisem

Każdy, kto kiedykolwiek robił naleśniki przyzna, że to jeden z najprostszych przepisów na świecie. Potrzeba jedynie jajek, mąki i mleka.

Co jednak w sytuacji, gdy zabraknie nam mąki i nie mamy możliwości zakupu kolejnej paczki? Oto jak rozwiązać ten problem – prosty i sprawdzony przepis na naleśniki bez mąki z pysznym nadzieniem ze słodkiego twarożku. Z podanego przepisu można przygotować około 25 naleśników – dla wszystkich zgłodniałych domowników.

Składniki na:

Naleśniki:

  • 0,5 litra mleka
  • 6 jajek
  • Łyżka oleju słonecznikowego
  • 5-6 łyżek skrobi

Nadzienie

  • 300 gram twarożku
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • Masło do smaku

Przygotowanie:

Może się wydawać, że jest to skomplikowany proces ale spokojnie – przygotowanie  nie powinno nikomu sprawić problemu. Jajka wbijamy do miski i łączymy je z cukrem. Powoli dodajemy skrobię i mieszamy, aż ciasto będzie gładkie. Wtedy wlewamy mleko i olej.

Odstawiamy na piętnaście minut by składniki lepiej się połączyły. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Twarożek łączymy z cukrem. Jeśli mamy ochotę, możemy dodać mak, rodzynki lub inne dodatki, na przykład startą skórkę pomarańczy lub ulubiony olejek.

Niewielką ilością oleju rozprowadzamy na patelni i rozgrzewamy. Naleśniki smażymy tylko z jednej strony. Następnie smarujemy je twarożkiem i zwijamy w rulony, po czym układamy w naczyniu żaroodpornym.

Górę pokrywamy miękkim masłem i przykrywamy kwaśną śmietaną. Tak przygotowane wkładamy je do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez 10 do 15 minut.