Wschodnia Bajka – Babciny przepis na obłędne w smaku ciasto z jabłkami. Każda gospodyni powinna go znać

Zapach ciasta z jabłkami kojarzy mi się z beztroskimi chwilami dzieciństwa spędzonymi na ogrodzie u babci.

To był jeden z niewielu zapachów, który potrafił sprawić, żebyśmy wraz z bratem wyszli z piaskownicy i grzecznie usiedli przy stole. Jako dziecko nigdy nie zastanawiałam się nad niczym poza spałaszowaniem tego ciasta.

Lata później w moje ręce trafił przepis na ciasto wschodnia bajka. Lubię próbować nowości, a nazwa i skład zachęciły do spróbowania.

Składniki, których użyłam:

  • Olej słonecznikowy – 65ml
  • Mąka pszenna – 150g
  • Cukier- 120 g
  • Jajka – 3 szt
  • Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy- 5g
  • Jabłka- 2szt
  • Skrobia ziemniaczana -2 łyżki
  • Rodzynki- 50g
  • Suszone morele – 50g
  • Koniak- 50g
  • Orzechy włoskie- 150g
  • Cynamon- 1 łyżeczka
  • Cukier puder- do smaku

Przygotowanie najlepiej zacząć dzień wcześniej. Polecam suszone owoce przygotować wieczorem, tak aby miały całą noc, aby odmoknąć.

Wieczorem dokładnie umyj morele i rodzinki, a następnie osusz je za pomocą czystej ściereczki lub ręcznika papierowego. Morele polecam pokroić na mniejsze części. Całość umieść w misce i zalej koniakiem. Jeśli nie chcesz używać alkoholu możesz namoczyć owoce także w herbacie lub wodzie.

Orzechy upraż na patelni – upewnij się, że jest sucha i rozgrzana. Następnie delikatnie je pokrusz ( w zależności od tego jakiej wielkości będą najbardziej Ci odpowiadać).

W miseczce wymieszaj cukier i cynamon. Gotowe orzechy  wymieszaj w mieszance cukru i cynamonu. Jeśli jesteś fanem cynamonu- możesz śmiało dać go więcej. Jeśli nie lubisz cynamonu – możesz pominąć dodawanie. Kolejny krok to ubijanie jajek.

Należy ubijać je nieprzerwanie przez kilka minut, następnie powoli dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Rozpuść masło i wlej powoli do jajek i cukru. Do gotowej mieszanki powoli przesiewaj mąkę z proszkiem do pieczenia (za pomocą sitka).

Dzięki temu nie powstaną grudki, a ciasto będzie puszyste. Konsystencja ma być gładka i wyglądem przypominać gęstą śmietanę. Obierz jabłka i pokrój je w cienkie plasterki. Rozłóż na talerzu i posyp je skrobią i wymieszaj, tak aby przykryła całość.

Okrągłą blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i posmaruj tłuszczem (najlepiej olejem) aby ciasto nie przywarło. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Wlej połowę ciasta do przygotowanej formy, na nim rozłóż połowę przygotowanych orzechów z cukrem i udekoruj połową jabłek. Na jabłka rozłóż odcedzone z wody (bądź koniaku) suszone owoce (całość). Następnie wlej drugą połowę ciasta, przykryj pozostałą częścią jabłek i posyp pozostałymi orzechami.

Do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika włóż ciasto. Piecz 50-55 minut do suchego patyczka. Na pierwsze pół godziny pieczenia możesz przykryć ciasto folią – zabezpieczy to orzechy przed przypaleniem. Gotowe ciasto studź w temperaturze pokojowej. Po całkowitym wystygnięciu posyp cukrem pudrem do smaku.

Polecam spróbować z gałką loda waniliowego i świeżo parzoną kawą.

Przyznam, że ciasto ma dokładnie taki sam zapach jak to, które pamiętam z dzieciństwa. Dla mnie właśnie takie wspomnienia przywołuje, gdy tylko wyciągam je z piekarnika.