Wieprzowina po japońsku – Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę. Wychodzi zawsze idealnie.

Chcemy przedstawić Państwu znakomity przepis na wieprzowinę po japońsku, smażoną w niezwykłej pikantnej marynacie sojowej.

Kawałeczki mięsa w niej są bardzo soczyste, zaś skórka na wierzchu bardzo pyszna. Spróbuj sam ją przygotować, a nie pożałujesz!

SKŁADNIKI

  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 600 gram mięsa wieprzowego,
  • 1 łyżka skrobi,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 0,5 łyżeczki imbiru,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 0,5 łyżeczki kolendry.

PRZYGOTOWANIE

Przy pomocy praski, przeciśnij czosnek. Następnie wymieszaj go z cukrem i innymi przyprawami. Dodaj do tego skrobię oraz sojowy sos i wszystko wymieszaj.

Pod bieżącą wodą opłucz mięso. Następnie pokrój w plastry średniej wielkości, ubij i zalej powstałą marynatą. Wstaw do lodówki na około 3 godziny.

Na patelni, rozgrzej słonecznikowy olej. Włóż na nią marynowaną wieprzowinę. Smaż plastry, aż uzyskasz złoty kolor. Ta potrawa, idealnie nada się jako dodatek do ryżu, ziemniaków, lub innych sałatek warzywnych. Gotuj z przyjemnością i nie bój się eksperymentowania w swojej kuchni.