Oto przepis na zrazy z przepisu babci – Hit każdego przyjęcia, każdy je uwielbia, dlatego zdradzam przepis

Istnieją na świecie takie produkty, które nie wymagają specjalnego wkładu w ich przygotowanie, mimo to smakują wyśmienicie.

Do takich produktów należy chociaż szeroko dostępna wieprzowina. Znane jest mnóstwo sposobów na jej przyrządzenie, my jednak przedstawimy dziś taki, który zaskoczy wszystkich!

Składniki potrzebne do wykonania:

  • 0,5 kg wieprzowiny
  • 2 – 3 kiszone ogórki
  • około 100 – 130 g twardego sera
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Najpierw dokładnie umyj mięso wieprzowe i starannie je osusz. Następnie pokrój na cienkie plastry i utłucz przy pomocy tłuczka, najcieniej jak potrafisz. Każdy przygotowany plaster dopraw pieprzem i skrop delikatnie sokiem z cytryny. Odstaw mięso w jakimś naczyniu na około pół godziny.

Ogórki pokrój na cztery części każdy, ser także pokrój a drobne paski. Kiedy minie pół godziny, dopraw mięso solą. Każdy plaster mięsa rozłóż i na jego brzegu umieść kawałek ogórka i sera. Następnie zwiń w rulonik i zabezpiecz nitką. Końcówki zabezpiecz przy pomocy wykałaczek. Usmaż roladki na rozgrzanym uprzednio oleju tak, by z każdej strony były odpowiednio zrumienione.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Przygotowane roladki ułóż ostrożnie i starannie w naczyniu żaroodpornym. Umieść je w piekarniku i piecz przez około dwanaście minut.

Dokładny czas jak zwykle jest zależny od konkretnego modelu piekarnika, nikt nie zna Twojego sprzętu tak dobrze jak Ty sama, bez problemu powinnaś więc wyczuć odpowiedni moment.

Wieprzowina często gości na polskich stołach, zwykle jednak jest łączona ze śliwkami, pomarańczami, czy też brzoskwiniami. Ten przepis wniesie zaś nieco urozmaicenia do Twojej kuchni.