Szukasz przepisu na rewelacyjną kapustę, to trafiłaś idealnie. Kapusta zakwaszana octem z dodatkiem marchewki to rewelacyjny dodatek do obiadu.

Dwie główki kapusty, które pokroiłam wieczorem, były gotowe na poranną przekąskę.

Moja mama jest miłośniczką tej kapusty, gotuje ją każdej jesieni. Wszyscy domownicy są nią zachwyceni. Marynowana kapusta z dodatkiem octu jest przepyszna! Sprawdź sam jak smakuje.

Do przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

  • 2-3 kg białej kapusty
  • 2- 3 marchewki
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1,5 litra wody
  • 200 ml octu
  • 9 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

Do garnka wlej wodę i wsyp sól, pieprz i cukier. Dolej też ocet. Wodę doprowadź do wrzenia. W między czasie umyj kapustę i podziel każdą z główek na 8-10 kawałków.

Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Czosnek pokrój. Wszystkie warzywa umieść w dużym naczyniu i dolej do nich solankę. Gdy solanka będzie już zimna umieść całość w lodówce.

Najlepiej pozostawić ją na cały dzień (lub noc) w lodówce. Możesz doprawić kapustę bardziej lub mniej tak by odpowiadała Twoim preferencją.