Przepis krok po kroku. Najlepszy kremowy deser w historii w 15 minut.

Przepis na aksamitny deser bez pieczenia w 15 minut  – najlepszy dla niezapowiedzianych gości.

Ten wyjątkowy deser to szybka alternatywa do domowych wypieków, na których przygotowaniu trzeba spędzić sporo czasu. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego lub w Twoich drzwiach zjawiają się niezapowiedziani goście, ten przepis jest stworzony specjalnie dla Ciebie. Deser możemy przygotować w pucharkach, kokilkach, szklanych pojemnikach lub na tradycyjnej blaszce.

Składniki:

  • 1 opakowanie żelatyny
  • 500g śmietany
  • 150ml wody
  • 300g mleka skondensowanego
  • 200g czekolady
  • 250g śmietanki do ubijania

Opcjonalnie:

  • herbatniki lub biszkopty
  • zaparzona kawa – do namoczenia ciastek

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy przygotować pojemnik, w którym będziemy podawać deser. Krem możemy podawać samodzielnie lub dla urozmaicenia możemy dodać herbatniki czy biszkopty. W tym celu moczymy nasze ciasteczka w zaparzonej kawie lub innym napoju np. kakao (dla podbicia smaku) i układamy je równo na dnie naczynia tak, aby przykryć dno.

Następnie w osobnej misce ubijamy mleko skondensowane ze śmietaną. Po ubiciu kremu dodajemy żelatynę wcześniej rozpuszczoną w odrobinie podgrzanej wody, aby krem stężał. Następnie wylewamy nasz krem do wyłożonego ciasteczkami pojemnika lub jeżeli wolisz opcję bez ciasteczek — bezpośrednio do naczynia.

W ostatniej kolejności należy przygotować polewę do deseru. W tym celu podgrzewamy śmietankę w rondelku na niskiej temperaturze i ciągle mieszając dodawać do niej kawałki czekolady, do momentu aż wszystko się roztopi i połączy ze sobą. Opcjonalnie można przygotować polewę w mikrofalówce.

Powstałą masą polej przygotowany krem. Po zastygnięciu nasz aksamitny deser jest gotowy do spożycia. Krem można również wykorzystać do innych deserów i wypieków.
Smacznego!