Zupa to sposób na pożywny i smaczny obiad. W artykule prezentujemy Państwu sprawdzone przepisy na rozgrzewające i zdrowe zupy, które są szczególnie polecane przy obniżonej odporności i podczas przeziębienia.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać. W rondu należy rozpuścić masło i przesmażyć ziemniaki. Następnie dodać obrane ząbki czosnku, pieprz, sól oraz liść laurowy. Całość zalać bulionem i gotować przez około 20 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Po tym czasie należy wyjąć z garnka liść laurowy i zmiksować zupę blenderem na gładki krem. W zależności od ilości użytego czosnku, różnić się będzie intensywność zupy. Jeżeli lubimy mocny smak czosnku, można po zmiksowaniu dodać jeszcze kilka ząbków. Warto zaznaczyć, że zupa jest bardzo rozgrzewająca i mocno czosnkowa, więc osoby borykające się z niskim ciśnieniem powinny postawić na mniejszą ilość ząbków czosnku w zupie.