Niestety, nie zawsze możemy się cieszyć wypiekami najlepszej jakości, kiedy jesteśmy zdani na łaskę pobliskich piekarni. Myślisz, że wypiek własnego chleba to czasochłonny i skomplikowany proces?
Zrób to według tego przepisu i przekonaj się, że to nic trudnego. Smak domowego pieczywa sprawi, że zaczniesz omijać piekarnie szerokim łukiem! Oczywiście, kupne pieczywo może być pyszne, ale prawda jest taka, że nigdy nie wiesz, z czego zostało zrobione. Wypiek własnego chleba to najlepszy sposób, aby mieć pewność, że jesz zdrowo.
Wystarczy duża miska, w której ręką dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki, do uzyskania jednolitej masy. Następnie odkładamy wyrobione ciasto na około 15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie, formy do pieczenia smarujemy oliwą i lekko posypujemy bułką tartą.
Kiedy ciasto już odpoczęło, możemy przełożyć je do foremek i włożyć do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, około 45-50 minut, w zależności od sprzętu.