Jak zrobić szybki i chrupiący chleb – jak z piekarni. Przepis dla amatorów pieczenia

Dla większości z nas pieczywo jest nieodłącznym elementem codziennego menu, nie wyobrażamy sobie życia bez chrupiących bułek lub kawałka świeżego chleba.

Niestety, nie zawsze możemy się cieszyć wypiekami najlepszej jakości, kiedy jesteśmy zdani na łaskę pobliskich piekarni. Myślisz, że wypiek własnego chleba to czasochłonny i skomplikowany proces?

Nic bardziej mylnego!

Zrób to według tego przepisu i przekonaj się, że to nic trudnego. Smak domowego pieczywa sprawi, że zaczniesz omijać piekarnie szerokim łukiem! Oczywiście, kupne pieczywo może być pyszne, ale prawda jest taka, że nigdy nie wiesz, z czego zostało zrobione. Wypiek własnego chleba to najlepszy sposób, aby mieć pewność, że jesz zdrowo.

Poniżej znajdziesz najprostszy przepis świata na trzy bochenki pysznego chleba, w którym się zakochasz!

  • 1kg mąki karpatki
  • 50g drożdży
  • 900ml letniej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1.5 łyżki soli
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • po 6 łyżek łuskanego słonecznika i siemienia lnianego
  • 3 łyżki sezamu
  • 1.5 łyżki pestek dyni

Wystarczy duża miska, w której ręką dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki, do uzyskania jednolitej masy. Następnie odkładamy wyrobione ciasto na około 15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie, formy do pieczenia smarujemy oliwą i lekko posypujemy bułką tartą.

Kiedy ciasto już odpoczęło, możemy przełożyć je do foremek i włożyć do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, około 45-50 minut, w zależności od sprzętu.

Po tym czasie, pozwalamy aby nasz chleb ostygnął, a potem już nie zostaje nic innego, niż cieszyć się smakiem pysznego, domowego pieczywa!