Ciasto „Jabłkowy taniec” – Pyszny smak, nie do opisania. Koniecznie musisz spróbować.
Nie masz pomysłu czym zaskoczyć gości? „Jabłkowy taniec” będzie idealny!
W jego skład wchodzi rozkoszna, jabłkowa warstwa, puszyste ciasto i lekka część z kremem w stylu stracciatella. Piękny wygląd tej słodyczy podbije każde serce, a jego niezwykłego smaku nie będzie w stanie zapomnieć nawet najbardziej wybredny krytyk kulinarny.
Składniki:
- 220 g masła
- 70 g margaryny
- 130 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 70 g skrobi
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 250 g jogurtu greckiego
- 1,5 kg jabłek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżeczek żelatyny
- 3 opakowania galaretki pomarańczowej
- 80 ml wody
Sposób przygotowania:
Miękkie masło (100g) połącz z margaryną oraz cukrem i ubijaj mikserem do czasu, aż uzyskasz puszystą konsystencję. Nie przerywając ubijania, dodaj trzy żółtka, a następnie jedno białko. Po włożeniu tych składników ubijaj masę jeszcze przez 2 minuty.
Skrobię i mąkę przesiej do uzyskanej masy i mieszaj, używając miksera, ustawionego na niewielką prędkość. Ciasto wylej na blaszkę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Włóż ciasto i piecz je przez ok. 25 minut. Jabłka dokładnie wypłucz, obierz i pozbądź się rdzenia ze środka. Zetrzyj je na tarce o większych oczkach. Umieść jabłka w rondlu wraz z masłem i gotuj przez ok. 3 minuty na niewielkim ogniu.

Do garnka wsyp dwie galaretki. Całość duś przez ok. 5 minut, do czasu rozpuszczenia granulek.
Zdejmij rondelek z kuchenki. Mieszaninę odstaw do ostygnięcia. Otrzymaną mieszankę jabłkowej galaretki rozłóż równomiernie na cieście. Żelatynę zalej ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj. Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem. Serek mascarpone połącz z cukrem pudrem i jogurtem greckim.

Powoli mieszaj składniki, delikatnie wlewając żelatynę. Następnie dodaj łyżkę schłodzonej, ubitej śmietanki. Czynność powtarzaj. Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i wymieszaj ze śmietankową masą.

Masę nałóż na schłodzoną, jabłkową galaretkę, a następnie umieść całość w lodówce. Ostatnie opakowanie galaretki rozpuść w 400 m wrzątku. Gdy galaretka zgęstnieje, wylej ją na wierzch ciasta. Ponownie włóż ciasto do lodówki na 1.5h. Wierzch ciasta można ozdobić np. kostkami czekolady lub listkami mięty.