Warto marynować ogórki, gdy jest na nie sezon. Sprawdzony przepis

Ogórki w małych ilościach są świetną przekąską na każdą okazję.

Oto szybki i łatwy przepis, który możesz wykonać w kilka minut. Ogórki szybko chłoną smaki i sól, więc możesz przygotować marynatę poprzedniego dnia, aby mieć gotową przekąskę następnego dnia.

Oto rzeczy, których będziesz potrzebować

  • 1,75 kg ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 50 g koperku
  • 5-7 ząbków czosnku

Jak przygotować:

Po umyciu ogórków, zalej je wodą i odstaw na co najmniej godzinę. Ogórki będą się lepiej marynowały, jeśli wyjmiesz je z wody.

Obierz czosnek lub przepołów, jeśli masz duże ząbki, a następnie włóż czosnek na dno słoika razem z koperkiem. Koperek będzie jeszcze potrzebny, więc nie wkładaj go zbyt dużo na dno.

Umieść ogórki w słoiku, a następnie dodaj resztę koperku. Na koniec posyp solą.

Wrzuć ogórki do wrzącej wody. Zamknij słoik i delikatnie przechylaj pokrywkę, aby rozprowadzić sól.

Gdy słoik będzie już chłodny, wstaw go na noc do lodówki. Ogórki można jeść następnego dnia.